Je hoort vaak dat gelukkige en succesvolle ondernemers een bepaalde mindset hebben die maakt dat ze zo succesvol zijn. Maar wat is dan precies die mindset?

1.Doe wat je leuk vindt

Als je doet wat je leuk vindt dan heb je daar plezier in. En als jij plezier hebt zullen mensen in jouw omgeving daarop positief reageren. Mensen zullen zich aangetrokken voelen tot jou.

2. Doen waar je goed in bent

Ondernemers, en zeker startende ondernemers, hebben vaak de neiging om alles zelf te willen doen om controle te houden en om geld te besparen. Maar als je vooral gaat doen waar je echt goed in bent, dan kan jij je gemakkelijk onderscheiden van anderen. Het is dus belangrijk om echt jouw natuurlijke talenten te gebruiken en deze verder te ontwikkelen. Hier zit jouw potentieel om snel beter te worden en om te groeien. Dus ga vooral meer doen van waar jij goed in bent!

3. Zie je zelf als een gelukkige en succesvolle ondernemer

Het belangrijkste is dat jij er zelf in gelooft want als jij het zelf niet gelooft gaan je klanten het zeker niet geloven. Als je denkt dat je niet durft, dan durf je niet. Als je denkt dat je niet kan winnen, dan win je niet. Wat helpt is om het te visualiseren wat een succesvolle onderneming jou gaat brengen, hoe jij je dan voelt en wat je dan doet. Denk aan vrijheid, waardering, geld, tijd met je gezin of vrienden. Als je weet waar je naar toe wilt, laat jij je niet tegenhouden door tegenslagen. Maak het plaatje voor jezelf zo helder mogelijk. Je kan het ook vastleggen in een moodboard.

4. Vermijd belemmerende gedachtes

We hebben allemaal onze twijfels en gedachtes dat we niet goed genoeg zijn of niet genoeg toe te voegen hebben, dat anderen misschien wel beter zijn etc. Dit heeft een verlammend effect op je mindset maar ook op je plezier en productiviteit.

Dus draai die negatieve gedachten om en kijk wat er allemaal wel goed is gegaan. Schrijf eens een jaar lang elke dag 3 dingen op die wel goed gingen en ervaar het effect daarvan.

5. Laat je inspireren door anderen

Kijk naar andere ondernemers en laat je inspireren. Vaak voelen we ons jaloers of bedreigd door het succes van anderen, maar geloof mij, zij zijn ook ooit klein begonnen. Succes komt niet zomaar uit de lucht vallen. Misschien kan je contact met hun opnemen en vragen om hulp.

6. Begin met het doel voor ogen

Je doelen geven richting. Het is belangrijk om die stip aan de horizon te zetten. Daarna is het een kwestie van dagelijks stappen zetten en doorgaan. Als je weet waar je naar toe wilt, als je doelen hebt gesteld voor jezelf, weet je ook wat de weg is. Dus stel duidelijke doelen voor jezelf op gebied van je bedrijf maar ook privé en je gezondheid. Houd focus en stel prioriteiten.

7. Zie je kansen en benut ze

Echte ondernemers herkennen kansen als die zich voordoen en komen in actie. Ze zijn bereid om risico’s te nemen. Dus let op de kansen die zich voordoen en ga ervoor. Wees niet bang om fouten te maken. Doen, uitproberen en weer bijstellen.

8. Vier je successen

Je doelen halen lukt waarschijnlijk niet in 1 keer. Dat gaat met kleine tussenstapjes. Maar zorg er wel voor dat je ook de tussenstapjes viert. Beloon jezelf voor de stappen die je onderweg neemt naar het bereiken van je doel.

9. Kijk in de spiegel

Kijk regelmatig in de spiegel en stel jezelf de vraag: “Wat doe ik goed?” en “Wat kan ik nog beter doen?” Dus ben je nog gemotiveerd, ben je de juiste dingen aan het doen en dragen deze bij aan het bereiken van je doel, waar liggen je persoonlijke uitdagingen etc.

10. Vraag feedback en hulp

Zelfreflectie zoals hiervoor aangegeven is erg belangrijk maar vraag ook regelmatig feedback aan anderen. Wat denken zij van jou en jouw bedrijf? Wat zien zij als verbeterpunt? En durf dan ook hulp te vragen.

En, doe jij al het bovenstaande al? Is jouw mindset als die van een gelukkige en succesvolle ondernemer? Nog niet helemaal? Wat niet is, kan nog komen en oefening baart kunst!

 

whatsApp openen
1
Hi! Wat super leuk dat je een kijkje komt nemen! Kan ik iets voor je doen?