Ik wil het echt….. en toch doe ik het niet!

Je voelt het verlangen en toch stel je uit…..
Vaak laten we ons leiden door angsten.
We kennen allemaal angsten.

Grote angsten en kleine angsten
Allemaal hebben we eigen angsten.
Angsten voor spinnen, angsten om je uit te spreken, angst om het podium te pakken, angst om afgewezen te worden.
Als er angst getriggert wordt in ons reptielenbrein dan voelen we een soort overlevingsangst.
In een split second zitten we in de “overleving modus”.
Je hebt dan drie opties, freeze, fight or flight.

Over het algemeen is altijd de eerste reactie freeze.
Afhankelijk van de persoon en de angst kan deze periode korter of langer blijven.
En daarna gaan we of vluchten of vechten.
Als je in je ‘overlevingsmodus’ zit heb je geen toegang meer tot logisch of analytisch nadenken en ook niet tot je creatieve vermogens.
Het enige wat dan belangrijk is, is overleven.

Als angst de overhand neemt in je leven, als jij je leven er door laat leiden (bewust of onbewust) of als angst je drijfveer wordt dan snap je dat het veel energie kost maar vooral ook dat je niet je potentieel leeft.
Daarom is het ook zo belangrijk om inzicht te krijgen in wat jou triggert, wat de bron is.

Onder elke angst ligt een trauma. Nu klinkt dat misschien heel zwaar en groot maar het kunnen ook kleine trauma’s zijn. Je eerste spreekbeurt die totaal niet goed ging, een vriendengroep die jou heeft genegeerd, een ouder die emotioneel afwezig was om welke reden dan ook. Vanuit die vroegere, vaak toch pijnlijke situaties heb jij conclusies getrokken die nu nog van invloed zijn. “Ik doe het wel alleen” of “ik ga echt nooit meer voor een groep staan met de kans dat ze mij gaan uitlachen”.
Het kan zich op dit moment manifesteren in je leven als stress, nog harder werken zodat je wel goed genoeg bent, te lage prijzen vragen omdat je twijfelt of je het wel waard bent, je niet echt laten zien op social media want wat zullen anderen er misschien van vinden.

Zo coach ik momenteel een mega getalenteerde dame, die alles in huis heeft om haar volledige potentie de wereld in te zetten, maar zij voelde dat zij zich op haar socials niet kon uiten zoals zij zou willen omdat ze bang is voor het oordeel of de mening van haar partner, ouders en vrienden. Dus houdt ze zich steeds weer in.

Ook het uitstellen van een event, een challenge of een webinar.
Je voelt het verlangen toch blokkeer er steeds iets.

Uiteraard heb je voor jezelf een hele goede reden (lees excuus) bedacht dat dit niet het juiste moment is ;).
Angsten hebben zelden te maken met het hier en nu. Angsten zijn ontstaan in het verleden. In die oude trauma’s hebben we besluiten genomen en conclusies getrokken. DIT NOOIT MEER!

Dat is de reden dat je nu nog blokkeert, in je creativiteit, in je ‘bold moves’ waar je ergens wel naar verlangd.
Door inzicht te krijgen in deze oude (grotere en kleinere) trauma’s, deze te erkennen en herkennen hoef je niet meer in de overlevingsmodus te stappen. 
Dan durf je weer te spelen, te ontdekken en nieuwe dingen te doen (ook al blijven ze spannend;).

Ben jij er ook klaar mee? Of eigenlijk, klaar voor! Wil je uit de overlevingsmodus en je leven en je business niet meer laten leiden door (onbewuste) angsten stuur dan een mail naar info@margotmorrenhof.nl voor een kennismakingsgesprek. We gaan dan samen onderzoeken waar deze angsten zijn ontstaan en hoe jij jezelf hier vrij van kan maken, dat doen we door te werken met familieopstellingen.

whatsApp openen
1
Hi! Wat super leuk dat je een kijkje komt nemen! Kan ik iets voor je doen?