Durf jij voor jóúw droomleven te kiezen?

Als jij je verdiept in het proces van keuzes maken rijst al snel de vraag; In hoeverre heb je invloed op belangrijke gebeurtenissen in je leven? Kan ik het leven naar mijn hand zetten of moet ik alles wat mij overkomt zien als een speling van het lot?

Kies ik voor het leven of kiest het leven voor mij?

Keuzes maken in het leven is vooral een strijd tussen verstand en gevoel. Diep in je hart wil je bepaalde stappen zetten, een droom realiseren of een verlangen volgen. Vervolgens gaat je verstand er zich mee bemoeien en komen er gedachten als; Zou je dat nu wel doen? Kun je dat wel maken? Wat zullen anderen ervan denken? Stel dat het niet lukt?
Er is altijd wel een reden om niet in beweging te komen. Welke keuze je ook maakt je zult altijd gelijk hebben of je nu iets wel doet of niet doet. Je brein komt voortdurend met plausibele redenen. De vraag is echter niet; “Heb ik gelijk” maar wel “waar word ik op de lange termijn gelukkig van?”

Moet je dan alles maar laten gebeuren met een houding van het is mijn “karma” of ik kan er toch niets aan veranderen? Of ben je in staat je leven naar je hand te zetten met behulp van een aantal bewuste keuzes. De waarheid ligt zoals altijd in het midden.

Denken heeft te maken met doen en actie, stappen ondernemen, keuzes maken, doen, doen, doen. Maar onze kern is zijn. De kunst zit in de afwisseling tussen doen en zijn.
Je uitgangspunt is dus “zijn” maar je kunt nu eenmaal niet de hele dag zijn. Je zult ook in beweging moeten komen.
De eerste stap bij het maken van keuzes is een impuls, een verlangen of een gevoel van enthousiasme. Maak contact met dit verlangen. En wat zijn de onderliggende waarden van dit verlangen zoals bv. zelfstandigheid, vrijheid, onafhankelijkheid of juist zekerheid. Jouw waarden vormen de richtingaanwijzer voor het gevoel vanuit je hart.
Als jij die werkelijke waarden hebt gevonden, blijf dan dit gevoel voeden door erover te dromen en te fantaseren. Maar om je doel te realiseren zal je natuurlijk in actie moeten komen. Met andere woorden nu mag je gaan doen! Dagelijks zet je kleine stapjes om je doel te bereiken. Je leeft al in vrijheid alleen je hart nog niet.
Laat elke dag een gevoel van dankbaarheid opkomen voor alles wat je al wel hebt in plaats van te bedenken wat je nog niet gerealiseerd hebt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je het doel niet krampachtig gaat najagen maar dat je vertrouwen houdt in het leven!

Het is ook belangrijk om de successen die je haalt op weg naar je doel te noteren. Misschien ziet het eindresultaat iets anders uit dan het oorspronkelijke vooropgezette doel. Je kunt wel een bepaald beeld hebben van wat je wilt realiseren, maar het leven regelt uiteindelijk de details. Het zal in ieder geval een vorm zijn die volgens jouw gevoel in overeenstemming is met je persoonlijke waarden.

Het realiseren van een doel verloopt meestal in verschillende stappen;
1. Maak contact met je verlangen
2. Ontdek de onderliggende waarden
3. Onderneem dagelijks actie
4. Realiseer dat je waarden op dit moment al vervuld worden
5. Overgave en dankbaarheid
6. Vier je successen
Over sommige stappen zal je iets langer doen dan anderen. Wanhoop niet blijf vertrouwen op het universum dat niets liever doet dan je ondersteunen.

Belangrijk is dus de voortdurende afwisseling tussen doen en zijn. Er wordt wel veracht dat je in beweging komt. Als je alleen maar zit te “zijn” gebeurt er niets. In actie komen blijft lastig want je moet dan je gevoel omzetten in daden. Dit vraagt om een proactieve houding. Een kwestie van korte pijn en lang geluk. Je zult initiatief moeten nemen.
Je hebt je verstand nodig om structuur te geven aan je acties

Om erachter te komen wat je werkelijk wilt is het nodig dat je stilstaat bij jezelf. Het is onmogelijk om tot een juiste beslissing te komen als je blijft voortleven in de drukte van de dag. Het kan confronterend zijn om bij jezelf stil te staan. Vaak als je gaat ontspannen merk je pas hoe gespannen je bent. Daarom hollen we vaak maar door. Als je gewoon door raast hoef je niet te voelen wat je bewust en onbewust aan onverwerkte ervaringen bij je draagt.
Als jij je terugtrekt in stilte kun je ontdekken welk verdriet, welke boosheid of angst je niet wil voelen. Het belangrijk om hiernaar te kijken. Want hier zit je groei. Welke emotie belemmert jou de mogelijkheid om het leven volledig te leven?

Sta jij op een kruispunt in je leven? Heb jij het gevoel dat je niet het leven leidt wat je wilt leiden? Moet je keuzes maken maar heb je geen idee welke? Baal je er gewoon van hoe dingen in je leven lopen?
Wat is jouw diepe verlangen en welke acties ga je daarvoor ondernemen? En wat is het wat jou tot nu toe heeft tegen gehouden om dat te doen? Wat zijn jouw dromen en waarden?
Wil je graag meer weten of er een keer over sparren neem contact met mij op! Leuk je snel te ontmoeten

(bron; Doorbraak, Kiezen van uit je hart. A. Sonnevelt)