Een organisatie- of teamopstelling is een methode die vraagstukken bij bedrijven en organisaties letterlijk zichtbaar maakt zodat ze succesvoller, efficiënter en doelmatiger gaan functioneren.

Waarom?

In elke organisatie en onderneming zijn er zichtbare dynamieken die we waar kunnen nemen, en dynamieken in de onderlaag, die niet zichtbaar zijn maar wel een grote rol spelen.
Met systemisch werk kijken we vooral naar de ongeschreven regels en wat zich in de onderlaag afspeelt.

Het geeft dus snel inzicht in wat er werkelijk speelt. Het brengt bovendien direct beweging in de onderstroom waardoor organisaties dichter bij elkaar en bij de klant worden gebracht. Door verborgen dynamieken zichtbaar te maken kunnen we deze gaan herordenen naar een systeem dat beter functioneert.

Bij organisaties en ondernemingen sluipen patronen er snel in. Patronen veroorzaakt door gebeurtenissen uit het verleden, verschillen tussen mensen of gebrek aan duidelijkheid. Die patronen hebben invloed op ons dagelijks functioneren en op dat van de medewerkers. Ook organisaties kunnen last hebben van ‘trauma’s’, oud zeer dat nog niet verwerkt is. Van niet uitgesproken angst en onzekerheid.

Vaak proberen we eerst rationele oplossingen te zoeken.
Actieplannen maken, consultants inhuren. Toch blijken deze niet echt en langdurig effect te hebben.
De oorzaak is namelijk vaak wat er onbewust speelt. Vraagstukken om te onderzoeken kunnen zijn: wat de beste manier is om te groeien, welke kwaliteiten er meer ingezet mogen worden of verandering van koers.

Maar ook vraagstukken als:

N

Een dalende omzet of te weinig klanten

N

Het vertrouwen van de klant, medewerker of stakeholder is laag

N

Een hoog ziekteverzuim

N

Onrust in de organisatie

N

Doelen die niet gehaald worden

N

We lopen elke keer tegen dezelfde vraagstukken aan

N

Het team toont weinig initiatief en verantwoordelijkheid

N

Het MT is niet besluitvaardig

N

De koers of de visie die niet helder is

Hoe?

We kijken dus naar de onderstroom in organisaties en bedrijven,
Deze spelen vaak al langere tijd voordat ze onderkend worden.
Door systemisch te kijken naar je bedrijf ga je inzicht krijgen in wat er onbewust speelt.

Met een organisatie of teamopstelling maak je niet zichtbare patronen zichtbaar.

Door representanten fysiek in de ruimte te zetten en te bevragen over hun plek en de relatie met de andere representanten in de ruimte, krijg je direct informatie over het vraagstuk.
Zo maak je een vraagstuk dus letterlijk zichtbaar.
Je krijgt inzicht in de relaties tussen mens, team en het vraagstuk. Dit zijn patronen waar mensen zich nog niet bewust van zijn en die ervoor zorgen dat een situatie ongewijzigd blijft. Dit kan je niet onderzoeken of oplossen door te praten, een enquête of nog meer te vergaderen.

Resultaat

Door het op te stellen kom je direct tot de kern van de uitdaging. Onbewuste patronen en overtuigingen worden direct helder. Het kan bijvoorbeeld zijn dan de ondernemer of leidinggevende niet zijn eigen positie inneemt en dat heeft natuurlijk effect op allerlei andere zaken in de onderneming. Als degene dus wel echt op zijn eigen plek gaat staan zie je letterlijk verandering ontstaan.
Vaak merken we door het op te stellen dat een probleem vaak ergens anders ligt dan gedacht.

Werkwijze

Met behulp van individuen of voorwerpen worden bepaalde elementen van het vraagstuk gerepresenteerd. Door te onderzoeken wat de relatie is tussen de verschillende representanten, ontdekken we waar er druk zit in het systeem of waar het niet stroomt. We gaan onderzoeken of en waar er beweging kan ontstaan.

Refelecteren

Een organisatieopstelling kan intensief zijn. Het heeft tijd nodig om te bezinken.
Na een aantal weken gaan we reflecteren en er over praten.
Welke veranderingen zijn er al opgetreden en welke concrete acties moeten worden doorgevoerd om het gewenste resultaat te bereiken.
Met name heeft de eigenaar, directie en leidinggevende veel invloed om werkelijke veranderingen teweeg te brengen.

 

Zweverig?

Nee zeker niet. Als je een opstelling hebt meegemaakt is het onmogelijk om er niks mee te doen. Het is een heel praktisch instrument dat veel mensen en ondernemingen kan helpen. Door het te ondergaan en te ervaren blijft het terugkomen als een soortgelijke ervaring zich weer voordoet.

Ontdek je grootste bottleneck, zodat jij met je bedrijf nog meer succes gaat behalen! 

Door te werken met organisatie- of teamopstellingen krijg je inzicht en ook direct oplossingsrichtingen die betere prestaties mogelijk maken. Daardoor worden vraagstukken veel sneller helder en opgelost. Het is dus een onderzoek naar verborgen dynamieken die actief zijn in organisatie en in bedrijven.

Systemisch werk geeft inzicht die organisatie en bedrijven helpen om succesvoller, effectiever, efficiënter en doelmatiger te functioneren.
Kortom organisatie opstellingen zijn effectief, je komt snel tot de kern en het middel om patronen te doorbreken.

Teamopstelling

Een teamopstelling is gelijk aan het kaart brengen van de organisatie, alleen wordt er nu gekeken naar het team. De vraag of de uitdaging die speelt in het team wordt onderzocht, wat is er nodig is om in beweging te komen.
Tijdens een teamopstelling kijken we naar de onderlaag van de zaken die spelen bij het management, je team of je organisatie. Een opstelling maakt belemmerende patronen zichtbaar en geeft mogelijkheden om deze te veranderen. Een oplossingsgerichte methode die nieuwe inzichten geeft en versterkend werkt voor jou en je organisatie
Een goed team levert een hogere prestatie samen dan de som van de individuen. Hoe kun je als bedrijf het beste uit je team halen waardoor het resultaat, de productiviteit en de gezamenlijke ontwikkeling toeneemt.

Interesse in een organisatie of teamopstelling?

“Margot combineert de vermogens om sec naar de zaken te kijken én om in de diepte onaangeraakte informatie op te halen. Ze doet dat op hoge snelheid, met veel humor en met weinig ruimte voor ‘bullshit’. Ze heeft mij en mijn compagnon in een sessie kort én krachtig begeleid. De inzichten resoneren na meer dan een maand nog na. Margot is medeverantwoordelijk voor een enorme stap voorwaarts in ons bedrijf. “
Erwin Elling | House of Progress®

Als mede-eigenaar van een familiebedrijf kwam ik terecht bij Margot voor een organisatie opstelling. Ik was niet gelukkig met verhoudingen tussen ons eigen bedrijf en ons privéleven. Ook waren er binnen de familie moeilijke verhoudingen om mee om te gaan. Het heeft mij veel inzichten gegeven en duidelijk gemaakt dat ik meer mijn stem mag laten horen. Het heeft mij ook opgeleverd dat ik mijn werk heb aangepast zodat het beter bij mij past, zowel zakelijk als privé. Ik heb weer lucht en meer plezier. Ook veel heldere inzichten over de verhoudingen binnen de familie. Het was erg bijzonder en waardevol. Bij Margot stelt je op je gemak en zij heeft een groot inlevingsvermogen. Margot laat je op een nieuwe manier naar situaties en verhoudingen kijken. Het voelt als een cadeau en een mooie investering in mezelf. Ik voelde me bevrijd van negativiteit en zware emoties. Ik sta weer in mijn kracht.
Anne H. | Eigenaar, Familiebedrijf MKB

Ik was met name nieuwsgierig naar opstellingen en wat het in zou houden. Hoe werkt het en nog veel meer vragen had ik. En ik vond het best spannend. Maar ben nu blij dat ik het heb gedaan. De sfeer was ontspannen en vertrouwd. Ik vond het echt verhelderend en geeft je toch andere inzichten die je voorheen niet zag. Ik zou het dan ook zeker aan anderen adviseren om eens een opstelling te doen of het nu een familie opstelling is of een opstelling over je onderneming. Het is nuttig voor iedereen die stappen wil zetten en/of patronen wil doorbreken. Ik heb Margot ervaren als een prettig persoon.
Ze is open en betrouwbaar. Het heeft me inzicht gegeven wat er met name onbewust bij mij speelde. Vanuit daar ben ik anders naar dingen gaan kijken en gaan handelen.

M.S. | Ondernemer MKB